Tuesday, 28 August 2012

Segmen : Up Follower by Balqis

Assalamualaikum wbt.

jangan marah sebab aku join lagi satu segmen.hihik.
tapi segmen ni mesti best punye.
jadi mari kita terjah.

 nak tahu syarat ?
klik banner comel kat atas tau.
senang je syarat,kompem korang akan join jugak.

kawan yg dikasihi.

Merdeka-Raya Random Giveaway by Lyana's Studio

Assalamualaikum wbt.

wahh hari yang mulia ni aku join lagi satu giveaway.
bunyi macam best ,jadi aku pon dengan berbangga join.

 syarat-syarat?
1.follow blog
2.like fanpage Lyana's Studio
3.buat entry tajuk: Merdeka-Raya Random Giveaway by Lyana's Studio.
4.letakkan banner dan linkkan pada entry ni.
5.tag at least 2 orang.
6. siap.

senang kan?
nak tahu lebih clear?
klik je banner comel kat atas tu.

yang dihormati,jom join !

Gempak Giveaway by Fatin Roziana

Assalamualaikum wbt.

yahoo ana join giveaway lagi..


join tau kawan-kawan..
mari kita bersama gempakkan lagi giveaway aten yang innocent tu.hihik.
info lanjut 
banyak hadiah misteri yang menanti.
 harap kali ni ada rezeki menang.hikhik.
join tau,ok bye.

Sunday, 26 August 2012

Segmen : JOM TAMBAH FOLLOWER BLOG SEBANYAK YANG MUNGKIN

Assalamualaikum wbt.


jom join segmen.

followers:  39

join segmen lepas raya pon best jugak kan.hihik.

info lanjut 

Wednesday, 22 August 2012

teman lama

Assalamualaikum wbt.

Bila dah masuk raya ketiga , time untuk beraya ke rumah kawan-kawan. dah takde istilah raya dengan family.tu untuk raya pertama je ok.tapi bagi aku jela.ampun kepada sesape yang masih beraya dengan family pada raya ketiga.den tak tahu.jangan marah noh..

Semalam kawan aku datang beraya,macam biase mestilah layan kan.bukan layan ape,setakat hidangkan air dengan kuih raya,anak buah aku pon boleh.puihh.hehe.farah dengan fizah datang,yang fizah tu macam dah segan-segan dengan aku maybe sebab lama tak jumpa kan.diorang pon sembang la ape yang patot sambil menunggu puteri adani ni bersiap.dah siap tu,kami bertiga pegi beraya ke rumah kawan aku yang lagi sorang tu,kak mah..alaa yang aku buat entry utk birthday dia tu.

Rumah dia takde lah jauh sangat.tapi tetap pegi naik kereta.haha.dah ade lesen sekarang,tu yang tak main dah naik motor.ok belagaks disitu.dah sampai tu minum-minum la,gosip sebakul dulu baru blah.dia pon nak keluar pegi beraya rumah cikgu zahir.so kami pon dengan berat hati mintak diri la.

Mulanya plan nak balik terus,tapi disebabkan masing-masing tak puas lagi meronda,aku decide nak pegi beraya rumah mira.salah sorang geng aku la time sekolah dulu.dah sampai depan rumah dia,baru col tanya dia ade kat rumah tak.gile buat dia takde kat rumah,tak ke kes anaiya minyak kerete aku.tapi nasib menyebelahi aku,dia pon bukak pintu.masuk je rumah dia,terus duduk depan kipas,panas ya rabbi.cuaca kat malaysia sekarang ni makin panas,patot ramai dah dapat radiasi kan.

Macam-macam topic yang kami bualkan,biase lah girls kalau dah jumpa geng dia,tak ingat dunia sembang. tapi banyak yang kami sembang tu semuanya pasal live sekarang,kehidupan kolej masing-masing.bertukar cerita,semua pakat nak cerita ,memang best la.lebih kurang 30 minit kami kat rumah dia,dah tiba masa untuk mintak diri la.tak elok pulak rasanye nak bertandang rumah orang lama-lama.tapi sebelum balik tu,sempat lagi snap satu dua gambar untuk aku simpan sebagai kenangan.

fizah dan farah.

gadis pinky.

 

Tuesday, 21 August 2012

2nd day of Raya.

Assalamualaikum wbt.

Semalam rumah aku menjadi tumpuan sedara-mara sebab mak aku ada buat kenduri sikit untuk arwah tok dengan wan aku.semua datang kecuali pakcik husin aku sebab dia terpaksa buka kedai semalam.memang laku lemang buatan pakcik aku sorang tu sebab lemang yang dia buat memang ohhsem la bagi aku,lembut je tak keras pon.memang enak dimakan begitu saja,gardenia..ehh silap,lemang.ingat ada iklan gardenia tadi.haha.

Mak aku yang support semua tapi dibantu sikit oleh paksu aku yang dok kl tu.aku pon macam pelik sebab setiap tahun paksu aku mesti beraya kat sabak bernam dulu tapi tetibe tahun ni dia beraya kat kedah dulu.tapi tak pela ,at least meriah sikit kan suasana.pagi-pagi lagi paklong aku dah sampai bawak sekali dengan tempat masak tu,ape tah nama dia,aku pon tak tahu.kemudian diikuti dengan pakngah,paktam,paklang,pakcik tak datang.:(

Dalam pukul 12.30 semua makanan dah siap dihidangkan.menu?takde lah vogue sangat,masakan kampung je.menunya nasi putih,ayam goreng,gulai ikan talang,sambal belacan,ulam-ulaman,air ribena.ade plus mi kari jugak.side dishes kuih raya dengan kerepek.

Lepas solat zohor berjemaah,kami sekeluarga pakat ramai-ramai buat tahlil untuk arwah.memang best sebab dapat berkumpul dan buat kenduri macam ni.mak ada cakap kat aku yang dia seronok sebab sedara-mara dapat berkumpul macam dulu-dulu.bak kata orang putih,united !

Paklong aku yang jadi tekong baca yasin dan tahlil.suasana sebak mula mengundang hati jemaah sebab masing-masing terbayangkan si arwah.habis je buat tahlil,kami bersalam-salaman lepas tu masing-masing pegi mengisi perut yang dah start nyanyi lagu tamil.~~macam-macam ada.suasana sangat meriah dengan suara sedara-mara aku yang masing-masing mulut speaker.jom kita selami environment semalam...

 bermula dengan al-fatihah.

 disudahi dengan sadaqallahulazim.

 masakan kampung

                                                          menjamu selera.

 abg nuar,abg nizam,paksu,abg tak tau nama.haha

 tambah jangan tak tambah.

sementara masih panas,pulun makan sampai kembong.

 girls yang kat dalam pon tak ketinggalan jugak.

 persatuan baby sedunia berkumpul.kecuali sorang tu.

dah habis makan,time utk gosip pulak.

Tu lah suasana yang aku maksudkan disini.sangat meriah dan agak bising dengan suara-suara camar yang hinggap.haha.ayat berbunga disitu.aku pulak sebagai camerawoman,kesian aku takde dalam picture ni kan.huhu sob sob.bila dah puas menatap muka kau dan aku,semua pakat mintak diri untuk balik ke sarang masing-masing.maksud aku rumah la,adoi dol itu pon tara paham ka.!ayoyo..

Mula dengan paklang,diikuti dengan paklong,kemudian pakngah dan akhir sekali paktam.bila semua dah balik,sunyi ja rumah aku ni,macam tak berpenghuni pulak rasa.tapi nasib baik paksu aku ada.raya ke3 baru dia gerak balik sabak.sebelah isteri dia.last sekali baru la aku dapat bercandid,tu pon satu.

 here i am.:)

Selamat sudah kenduri kecilan yang mak aku plan.makanan pon elok-elok je cukup untuk semua tetamu yang datang.alhamdulilah.nanti-nanti kalau mak aku buat kenduri lagi,jemput la datang ke rumah aku.insyaallah buat lagi kot.bergantung pada rezeki.harap-harap raya tahun depan sedara mara aku berkumpul lagi macam tahun ni.amin..
 






    

 

Saturday, 18 August 2012

Giveaway (Ramadhan 1433 H) by Jaja Sutera

Assalamualaikum wbt.

Semalam selamat jugak aku sampai negeri kelahiran aku merangkap kampung halamanku ,iaitu kedah darul aman.awek kedah dah balik woiii...
 kali ni aku join giveaway jaja sutera.

segmen kali ni senang jugak macam segmen lain yg aku join.
syarat-syarat?
check it out..
  1. Sah utk BLOGGER MALAYSIA Sahaja
  2. WAJIB FOLLOW Blog Jaja
  3. WAJIB LIKE Page Jualan Online Jaja  --> Sutera Online Shoppe
  4. WAJIB LIKE Page Jaja --> Jaja Sutera
  5. Buat entry bertajuk GiveAway (Ramadhan 1433H) by Jaja Sutera
  6. Copy banner di atas .letak dalam entry dan link menggunakan link entry Jaja ni .
  7. Tag sekurang2nya 5 orang blogger [PASTIKAN MEREKA TAU]
  8. Akhir sekali copy link entry koang dan post kan di kotak komen
 tadaa..tu la syarat yang mudah untuk kita ikot kan?
tarikh last: 31 OGOS
nak info lanjut?
KLIK SINI

kawan-kawan,jom join !
1.http://zulaikhazolkeply.blogspot.com/
2.http://teripelbee.blogspot.com/
3.http://khairulakmalazman.blogspot.com/
4.http://qisatulhayati.blogspot.com/
5.http://thenovicefatra.blogspot.com/

Monday, 13 August 2012

Segmen Follow @ Add

Assalamualaikum wbt.

join segmen lagi.kali ni memang senang sangat syarat-syaratnya.nak tau?

1.follow blog ni.
2.buat entri tajuk 'segmen follow @ add'
3.letakkan banner kat atas tu pada entri korang.
4.linkkan entri ke bahagian komen 
5.done !

senang kan?
harap belom terlambat lagi.
nak join?
klik je banner yang comel kat atas tu.
selamat bersegmen!

Segmen: Jom Tambah Kenalan Di Hari Raya

Assalamualaikum wbt.

   
yahoo akhirnya aku join segmen ni,harap-harap kali ni ade rezeki sempena bulan syawal yang bakal menjelang.

mari join sama-sama.

syarat-syaratnya:
1.follow blog
2.buat entri tajuk "segmen:Jom Tambah Kenalan Di Hari Raya.letakkan banner diatas pada entri tersebut.
3.letakkan link entri di bahagian komen.
4.done.

simple kan?mari la join beramai-ramai.

tak tau macam mana?
takpe korang boleh KLIK SINI


Sunday, 12 August 2012

SELESAI.

Assalamualaikum wbt.

Dah hampir kemuncak bila esok hari menjelang sebab group aku akan submit term paper BEL311.aku ,zulaikha ,dan yot bertungkus lumus siapkan benda alah ni,dan diatas bantuan madam zeti adella,akhirnya siap jugak.term paper ni makan masa jugak sebenarnya kalau kita asyik tangguh je tak buat-buat kan.nasib baik aku dapat kawan-kawan yang good in english,so dapat la cooperate dengan jayanya.

Banyak benda kene buat dan ianya perlukan ketabahan sebab kene ulang alik pegi library,kene surf intenet dan ect. macam-macam cabaran nak siapkan,so bagi sesapa yang nak buat term paper english tu bawak-bawak la bersabar ea,benda ni untuk masa depan kita jugak kan,so nak tak nak kene buat jugak la.aku bersyukur sangat sebab kawan-kawan yang banyak membantu.kalau ada selisih fahaman tu biase la kan,kalau nak sama pendapat je pon tak best jugak ,tak de cabaran la kan.sori sebab banyak pulak merepek.hehe.

.
.
.
.
.

outline.

term paper group aku.



seen by madam jett.

references.


Dengan ni,maka tamat lah perjalanan aku dlm membuat term paper.haha alhamdulillah syukur sangat.thanks kepada kawan-kawan kesayanganku kerana memberi komitmen yang sangat awesome.
yahoo..!!

Saturday, 11 August 2012

Jom join Giveaway

Assalamualaikum wbt.

jom join giveaway ni .aku tengok ramai dah join tau,so aku berharap aku tak terlepas lagi untuk join segmen ni.kepada Xiao,saya harap saya masih ada peluang untuk menang.(kenyit-kenyit mata).hehe


done join.yeay..
nak tau syarat-syarat?

sekian,wasalam.

Thursday, 9 August 2012

Segmen : Blogwalking Sambil Follow

Assalamualaikum wbt.

Lepas sudah satu test dan kekusutan dalam kepala aku ni dah berkurang sikit.Thank God la dah lepas,syukur sangat.buka je blog terus nak buat entry ni. 
Taadaaa...


aku tanpa perasaan ragu,terus join sebab blog tuan punye segmen ni cantik,simple dan best la blogwalking.
jom join ramai-ramai.
syarat-syarat penyertaan :
1. buat satu entry pasal segmen ni dgn tajuk Segmen : Blogwalking sambil follow
2.letakkan banner kat atas dan linkkan ke entri ni.
3. follow blog,Siapa yg tak tau, kotak follower ada dekat gambar perempuan pakai topi bunga dkt sidebar.
4.Siap, hantar link yg betul ke entri ini. TEMPAT LAIN TAK AKAN DILAYAN SAMA SEKALI.

nak join ? TEKAN SINI

selamat bersegmen :)

Tuesday, 7 August 2012

prefer yang mana?

Assalamualaikum wbt.

Bace je tajuk mesti macam-macam yang korang pikir kan?tapi entry kali ni bukanlah berkisar tentang hidup aku ke ape tapi just my opinion about this stuff.mungkin entry kali ni short entry je kot.Tetibe bende ni cross in my mind,so aku nak share la opinion dengan korang semua yang sudi bace belog aku yang tak berape nak best ni.ecech ayat nak sedih-sedih pulak,tampo kang.

Aku selalu pikir 'best tak study kat ovesi tu?'..'mesti la best sebab dapat pegi negara luar'...'mesti raya dapat bagi ucapan kat tv3,masuk paper'...'mesti ade perjumpaan kat kedutaan malaysia'...

Ayat-ayat macam ni selalu cross dalam otak aku ni,tapi biase lah setiap sesuatu tu mesti ade pros and cons kan?emm...

Maybe kita boleh bangga la sebab dapat study kat ovesi tu,dapat jumpa mat saleh yang hensem-hensem,dapat speaking cair dengan owang putih kat sana,dapat belajar bahasa negara lain,dapat tau budaya diorang,dapat kawan dari pelbagai negara,adat dan agama.

Tapi kita kena ingat jugak kalau study kat sana mesti lah jauh dari family,Hari Raya maybe tak dapat balik malaysia,kat sana kena survive sendiri dan kene depend on ourself.kene pandai jaga diri,jangan mudah terpengaruh dengan budaya kat negara orang,culture shock bak kata owang putih.

Ni je sebenanya bende yang aku nak share tu,just short entry..

p/s : this is just my opinion about study abroad,what do you think about it?leave me your opinion.

 

SEGMEN : Jom join bloglist MYRAVEA

Assalamualaikum wbt.

Entry kali ni khas untuk join segmen MYRAVEA.entry kenyit-kenyi mata yang bulat tu.


Comel kan myravea ni,jom la ramai-ramai join segmen ni.

Link my blog : (KLIK SINI)
Link my twitter : (KLIK SINI)



Monday, 6 August 2012

dua kali berbuka.

Assalamualaikum wbt.

HUH,such a bad day.hari sebelum ni ade jugak air dan kitaorang kongsi untuk 5 blok,tapi pagi tadi aku nak pegi mandi.ok fine diorang bagitau yang air memang dah tak keluar langsung.aku pon mandi jela dengan air yang dalam kolah tu.mandi dengan perasaan yang unpleasant.memang la aku rasa macam tak bersih tapi ok la daripada tak mandi kan.nasib baik semalam aku dah bertungkus lumus basuh baju yang bertimbun tu.at least puas hati aku tengok baju aku dah siap cuci.

Macam-macam solution kitaorang dengan sunbea pikir tapi semuanya hampeh,macam curah air kat daun keladi je rase.pikir punya pikir sampai tak sebar dah pukul 6.10 pm.lepas pegi solat kat surau,balik bilik dan online.tengok jam dah pukul 6.45.tak sempat dah nak pegi bazar,kalau pegi pon mesti makanan dah tak best.so kitaorang decide nak berbuka dengan apa yang ade je dulu.
perasaan aku time tu memang la sedih gile tapi syukur jugak at least ade makanan daripada orang kat Iraq tu banyak yang mati kebulur.







Tu je makanan yang ade untuk berbuka puase,mini bahulu dengan butterscoth.sedih kan.then lepas tu pegi solat kat surau sebab kat blok memang takde air langsung.sobs.lepas dah solat.........

dah siap nak pegi makan kat luar.hehe.

Lepas drive dalam 30 minit,dah sampai kat restoran tu.nama restoran tu SANTAI.yup absolutely santai.



dah sampai.ini  zulaikha cantik.
ini yot comel.
ini saya.the driver.

Tempat tu memang santai la,best kalau datang dengan family besar sebab ade tempat yang boleh bersila kat pondok-pondok.ade jugak meja untuk family.so memang sesuai la datang makan ramai-ramai.harga pulak rasenya standard la kan,macam restoran lain jugak.lokasi restoran ni kat kuantan,tanjung lumpur.kat area tu memang banyak kedai makan,so memang tak rugi kalau korang datang kuantan ni.emm kalau korang nak tau,kat tanjung lumpur tu jugak la ade restoran ana ikan bakar,tapi aku belom penah pegi lagi.gheee..
 
Kitaorang pilih untuk makan kat pondok atas sekali.boleh la tengok pemandangan yang cantik.dekorasi restoran tu agak romantik la jugak tapi sebab pegi dengan kawan-kawan,so mood romantik tu tak datang .mood lapar ade la.haha.


kat bawah sana ade kolam ikan,cantik.
ade pondok jugak kat bawah tu,kami pilih tempat atas sekali.i'm the king !!
pemandangan dari situ romantik.ippo ippo !!
Banyak benda yang nampak sedap,sebab perut tengah lapar.tapi memikirkan ekonomi yang maybe akan gawat dalam mase beberapa hari lagi,kami pilih untuk makan yang biase-biase jela.yang penting sekarang m.a.k.a.n.
masing-masing tengah pikir,kusyuk betol gayanya.


dalam hati : 'ape aku nak makan ni??aishh..semua sedap'
dalam hati : 'duit cukup ke tak ni..adoi tensi cenggini'
dalam hati : 'biarla diorang pikir apepon,yang penting nak makan'

Macam-macam pikir sampai tak sedar waiter tu dah hantar makanan.yang penting selera kitaorang memang dah naik bila tengok makanan tu ade depan mata.jom makan...

IKAN SIAKAP 3 RASA.
TOMYAM CAMPUR,KERABU MANGGA,3 NASI PUTIH,TEH O AIS,BANDUNG,HORLICK.
THIS IS WHAT WE CALLED HEAVEN.
 

Alhamdulillah kenyang perut mak ni,nyah..hehe,lepas tu on my way heading back to college.lega dapat makan,berbuka kali kedua dalam hari yang sama.awesome rite?hehe.mesti ade jugak orang macam tu,makan yang ringan dulu time berbuka,lepas solat baru makan yang berat.ikut sunnah katakan.bagus jugak macam tu tapi aku ni kan jenis yang tak tahan dah bila nampak air time berbuka,kalau boleh nak sedut banyak-banyak tapi nanti aku tak makan nasi.so simpan space untuk makan benda lain.ingat tau,makan ikot kemampuan bukan ikot nafsu. godluck !